
بهزاد پورسید در گفتوگو با میزان در خصوص برنامه پژوهشگاه در راستای شفافیت آرا، اظهارکرد: یکی از کارهایی که پژوهشگاه قوهقضاییه از ابتدا آغاز کرده، بحث انتشار آرای قضایی است. از آرای قضایی تاکنون ۴۵ جلد توسط پژوهشگاه منتشر شده که انتشار آنها در جهت شفافسازی آرا بوده است.
وی در ادامه گفت: همچنین نشستهای نقد رای که در پژوهشگاه و مجتمعهای قضایی و دانشگاهها برپا کردهایم دقیقا با رویکرد شفافسازی بوده تا آرا عرضه شود و سپس اساتید، قضات و صاحبنظران آن را نقد کنند.
بیش از ۱۶ هزار رای در دسترس عموم است
وی با بیان اینکه پژوهشگاه قوهقضاییه شفافسازی آرا و دسترسی عموم مردم به آرای صادره را در نظر دارد گفت: هماکنون در سامانه پژوهشگاه بیش از ۱۶ هزار رای در دسترس عموم است و افراد بدون اینکه نام کاربری یا رمزی را بخواهند میتوانند به سایت پژوهشگاه قوهقضاییه مراجعه و بخش آرای قضایی را ببینند.
پورسید ادامه داد: البته در حال حاضر اکثر آرا مربوط به محاکم تهران است اما آرای دیوان عالی کشور را نیز قرار دادهایم.
وی اضافه کرد: نکته مهم این است که به این تعداد رای هم بسنده نکردهایم و مرحله دومی برای این کار تعریف کردهایم که احتمالا به زودی آن طرح آغاز به کار کند.
قائم مقام پژوهشگاه قوهقضاییه با بیان اینکه در مرحله دوم تعداد این آرا به ۳۲ هزار رای افزایش پیدا میکند، خاطرنشانکرد: این آرا کاغذی و نسخه الکترونیک آن موجود است و علاقهمندان میتوانند استفاده کنند. البته آمار نسخه الکترونیک بیشتر از نسخه کاغذی است؛ یعنی میزان آرایی که در سامانه خواهیم داشت فراتر از نسخههای چاپی است.
همه استانها یک رابط پژوهشی دارند
پورسید با تاکید بر اینکه برای تکمیل شدن کار خود و انتشار اخبار استانها و شهرستانها نیز با همکاران قضایی خود در استانها تعاملات خوبی داریم، افزود: در این راستا همه استانها یک رابط پژوهشی با پژوهشگاه دارند لذا امیدواریم بتوانیم آرای شهرستانها را تهیه و کار خود را ارتقا دهیم.
قائم مقام پژوهشگاه قوهقضاییه بیانکرد: به طور مثال برای همین ۳۲ هزار رای که قرار است منتشر شود یا همین ۱۶ هزار رایی که منتشر شده، بیش از ۲ میلیون رای مطالعه و از میان آنها، این آرا انتخاب شده است. به این معنا که ۲ میلیون رای را قرائت کرده و ۱۶ هزار مورد را انتخاب کردهاند.
انتشار ۶۰ جلد از گزارشهای نقد آرا
پورسید در رابطه با گزارشهای نشستهای نقد رای نیز گفت: از نشستهای نقد رای که از ابتدا تاکنون برگزار شده حدود ۶۰ جلد آن منتشر شده است. در این گزارشها، رای صادره قاضی و نظرات موافق و مخالف با رای وجود دارد.
وی ادامه داد: هدف ما از انتشار این گزارشها این بود که علاوه بر شفافسازی، فرهنگ نقدپذیری را نیز توسعه دهیم.
قائم مقام پژوهشگاه قوهقضاییه با بیان اینکه در این نشستها قضات با مطالعه قبلی و کاملاً مسلط به موضوع در جلسات حاضر میشوند گفت: این رویکرد و فضا برای حوزه نقد بسیار خوب است چون قضات به این نشستها علاقهمند شده و بسیار از این فضا استفاده میکنند.
وی در رابطه با انتخاب آرا گفت: آنچه از آرا منتشر شده، نمونه رای خوب و درست نیست، بلکه نمونه و آینهای از کل آرای صادره است. با این کار آینهای از وضعیت صدور آرای محاکم را به جامعه نشان میدهیم و این کار در جهت ایجاد شفافیت است.
استقبال قضات از برگزاری نشستهای نقد رای
قائم مقام پژوهشگاه قوهقضاییه اضافه کرد: در جلسات نقد رای شرکتکنندگانی داریم که همه قاضی هستند. در این جلسات، رای یک قاضی به بحث و بررسی گذاشته میشود و شرکتکنندگان درباره روشهایی که قاضی از طریق آن به حکم رسیده، بحث میکنند و در پایان جلسات معلوم میشود که برگزاری اینگونه نشستها چقدر اثر دارد.
وی افزود: در تبیین حقوقبشر اسلامی و حقوقبشر غربی نیز گفت: تقریبا یکسال و نیم تا دو سال است که ما در پژوهشگاه همکاری خوبی را با ستاد حقوقبشر آغاز کردهایم.
پورسید ادامه داد: در این مدت یکی از بحثهایی که با مجموعه ستاد حقوقبشر داشتیم این بود که بخشی از تعاملات ما با نظامهای غربی نیازمند یک فرآیند تصمیمگیری و تصمیمسازی اداری -سیاسی و بخشی هم نیازمند عقبه پژوهشی است.
وی اظهارکرد: لذا تقسیم کار ما با ستاد حقوقبشر به گونهای بوده که بتوانیم بر روی برخی از حوزهها و موضوعات مرتبط با حقوقبشر فعالیت پژوهشی داشته باشیم.
پورسید گفت: در این جهت محورهایی را انتخاب و کارهای مشترکی را با ستاد حقوقبشر انجام میدهیم البته هنوز در ابتدای کار هستیم زیرا موضوع کمی پیچیده است،؛ خصوصاً که مباحث قدری فراتر از مباحث حقوقی بوده است.
قائم مقام پژوهشگاه قوهقضاییه با بیان اینکه تلاش کردیم در این حوزه مطالعاتی را انجام دهیم گفت: در این راستا برنامه کاری مشخصی را طراحی و نشستهایی گذاشتیم و در مباحث مربوط به گزارشگر حقوقبشر و نوع تعاملات ما با گزارشگران با دعوت از مجموعه وزارت خارجه و ستاد حقوقبشر، کمیسیون حقوقبشر اسلامی و دیگر افرادی که در این حوزه فعال بودند جلساتی را برگزار کردیم.
وی تصریح کرد: در بحث حقوقبشر هدف ما این است که در بخش ابتدایی و نظری مجموعه قوهقضاییه را حمایت علمی کنیم و دوم اینکه یکسری مباحث در حوزههای علمی و با حضور اساتید مطرح شود تا برای سایر افرادی که میتوانند در این حوزه فعال باشند، زمینهسازی صورت گیرد.
پورسید ادامه داد: در معرفی مباحث حقوقبشر اسلامی و نقد حقوقبشر غربی در حال تلاش هستیم تا بتوانیم این موضوع را در فضای علمی گسترش دهیم. پورسید خاطرنشان کرد: اتفاق خوبی که در این زمینه افتاده این است که پژوهشگاه قوهقضاییه به عنوان یکی از اعضای کمیتههای علمی ستاد معرفی شده که امیدواریم حضور مستمر پژوهشگاه در ستاد حقوقبشر بتواند این تعاملات را بهتر و بیشتر کند.
Leave a Reply