
در جزییات طرح مذکور اینگونه پیشبینی شده بود که دولت مکلف است حداکثر درمدت یک سال از تصویب این قانون تمامی نیروهای حقالتدریسی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی را همراه با سپری کردن دورههای آموزشی حداکثر ۶ ماهه بنا به تشخیص وزارت آموزش و پرورش و بدون نیاز به شرکت در آزمون، به استخدام آموزش و پرورش در آورد که مورد تایید قرار نگرفت.بازنشستگی بیسابقه
در آموزش و پرورش
این در حالی است که گفته میشود۶۴۰ هزار نفر در آموزش و پرورش در طول یک دهه پیش رو بازنشسته خواهند شد که بیسابقه و بسیار زیاد است. بنابراین پیشروترین گزینه شاید استخدام آموزشیاران نهضت سواد آموزی و نیروهای حقالتدریس باشد. راهکاری که البته مسئولان وزارت آموزش و پرورش به شدت با آن مخالف هستند.
افت کیفیت آموزش و نیاز
به صلاحیتهای حرفهای
افت کیفیت آموزش، نیاز به برخورداری از صلاحیتهای حرفهای و کسب حداقل نمرات لازم جذب، ضرورت متناسب افرادی که بهکار گرفته میشوند با نیاز آموزش و پرورش، آینده مبهم برای فارغالتحصیلان دانشگاه فرهنگیان و مواردی از این قبیل همه و همه موضوعاتی بودند که مخالفان به کار گیری این افراد بر آن تاکید داشتند. با این وجود اما پس از چالشهای فراوان جبار کوچکینژاد، عضو کمیسیون آموزش مجلس اعلام کرده است که طرح استخدام نیروهای نهضت و پیش دبستانی آماده است. ضمن اینکه یک فوریت آن تصویب و در کمیسیون آموزش هم مصوب شده و در نوبت طرح درصحن علنی است.
اثرگذاری این طرح
بر اجرای سند تحول بنیادین آموزش
این درحالی است که پیش از این اسفندیار چهاربند، رییس مرکز برنامهریزی منابع انسانی و فناوری اطلاعات آموزش و پرورش این نوع جذب نیرو را دارای آثار مخرب بر اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، ذکر کرده بود. همچنین گفته بود مراجع قانونی ذیصلاح از جمله مرکز پژوهشهای مجلس، هیات امنای دانشگاه فرهنگیان، سازمان امور اداری و استخدامی کشور، سازمان برنامه و بودجه و … نیز به دلیل فقدان پشتوانه کارشناسی و مشکلات ناشی از تامین منابع مالی، مخالفت خود را با این طرح اعلام کردهاند.
یک تجربه موفق
البته اکنون کوچکینژاد به این موضوع نیز اشاره کرده است که ما در مجلس هشتم قانونی را وضع کردیم تا همه آموزش دهندگان نهضت را که سابقه داشتند به استخدام آموزش و پرورش در آوریم. این امر انجام شد و بعد از آن نهضت نیروهای دیگری را برای ادامه فعالیت در حوزه نهضت جایگزین کرد. بنابراین باید گفت با توجه به این اظهار نظر چنین تدبیری پیش از این نیز تاحدی اجرایی شده است و میتوان از آن به عنوان تجربهای موفق یاد کرد. ضمن اینکه سالهاست آموزشیاران و نیروهای حق التدریس چشم انتظار تعیین تکلیف خود هستند. علاوه براین وی براین باور است که آموزشدهندگان به لحاظ سواد و تدین بالاتر از دیگرانی هستند که در آزمون آزاد شرکت و وارد آموزش و پرورش میشوند.
از سوی دیگر جمشید انصاری، رییس سازمان اداری و استخدامی کشور بیان کرده است که طبق تکلیف قانون برنامه ششم توسعه، روند بهکارگیری نیرو در وزارت آموزش و پرورش مشخص شده است، ضمن اینکه طرح موردنظر مغایرت با اصل ۷۵ قانون اساسی و قانون برنامه ششم است. البته وی از موضوع دیگری نیز بهعنوان دلیلی برای مخالفت خود یاد کرده است، اینکه عملا تصویب این طرح، دانشگاه فرهنگیان را به تعطیلی می کشاند و ما در سال های آینده نمیتوانیم نیرو از طریق دانشگاه فرهنگیان بهکار گیریم. با این وجود عضو کمیسیون آموزش مجلس نظر دیگری دارد. به اعتقاد کوچکینژاد اگر روزی همه ورودیهای آموزش و پرورش از دانشگاه فرهنگیان باشند، آن وقت دیگران نمیتوانند ورود کنند، اما وقتی ما هرسال هزاران نفر را با آزمون کشوری وارد سیستم میکنیم، بهتر است تعدادی از آنها از میان آموزش دهندگان استخدام و وارد مدارس شوند.
بعد از بررسی بودجه ۹۷
موضوع مطرح میشود
اکنون اما فارغ از همه این نظرات عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس همانطور که گفته شد بیان میکند طرح استخدام نیروهای نهضت و پیش دبستانی آماده بوده و در نوبت طرح درصحن علنی است. وی این را هم میگوید که مقرر شده است حق التدریسیها و نیروهای نهضتی قبل سال ۹۲ در آزمونی با نظارت مجلس شرکت و هرکه پذیرفته شد به استخدام دربیاید. براین اساس باید گفت با توجه به اشکالاتی که پیش از این عنوان شده بود با برگزاری آزمون بخشی از دلنگرانیهای مخالفان مبنی احتمال کاهش کیفیت آموزشی، کاهش کیفیت آموزشها و مواردی از این دست برطرف خواهد شد. حال باید دید با توجه به بازه زمانی که کوچکینژاد درباره مطرح شدن طرح مذکور در صحن علنی مجلس بیان کرده است، اینکه امید میرود این طرح بعد از بررسی بودجه ۹۷، به صحن علنی بیاید، آیا سرانجام نظرات نمایندگان مجلس میتواند حداقل بخشی از خواستههای آموزشیاران نهضت سوادآموزی و معلمان حقالتدریس را برآورده سازد یا باز به دلایلی این موضوع منتفی شده یا به زمان بعد موکل خواهد شد.
Leave a Reply