
دادگاه بدوی چیست؟
کلمه بدوی در لغت به معنای ابتدایی، شروع و آغاز میباشد. دادگاه بدوی درواقع اولین دادگاه رسیدگیکننده به دعاوی کیفری و حقوقی است. بدین ترتیب که هر دعوا و شکایتی ابتدا در این دادگاه رسیدگی شده و نهایتا منجر به صدور رأی میگردد. دادگاه بدوی همان طور که از نامش پیداست در اولین مرحله رسیدگی به شکایات و دعوا صلاحیت به رسیدگی را دارد و دادگاه های عمومی علی القاعده در مرحله ی نخستین به دعاوی و شکایات و امور داخل در صلاحیت خود رسیدگی می نمایند.
به عبارت دیگر به دادگاهی که در ابتدا دعوی و شکایت در آنجا مطرح میشود و مورد رسیدگی قرار میگیرد و نهایتاً رای صادر میکند، دادگاه بدوی میگویند. به رایی نیز که توسط این دادگاهِ صالح به رسیدگی صادر میشود، رای بدوی میگویند. زمانی که پرونده حقوقی یا کیفری در مراجع قضایی رسیدگی میشود، این رسیدگی صرفاً با صدور رای در همان دادگاهی که در ابتدا رسیدگی در آن آغاز میشود به طور کلی به پایان نمیرسد و در اکثر موارد راه برای اعتراض شخصی که رای علیه او صادر شده است، باز است؛ بنابراین در بسیاری از موارد امکان اعتراض، رسیدگی و صدور رای در مراجع دیگر از جمله دادگاه تجدید نظر و دیوان عالی کشور نیز وجود دارد
رای بدوی چیست؟
کلمه رای در لغت به معنای اندیشه، نظر، حکم و عقیده میباشد. همه ما میدانیم که چنانچه شکایت یا دعوایی در دادگاه مطرح شود، قاضی پرونده پس از بررسی و رسیدگیهای لازم، تصمیم خود را به طرفین دعوا ابلاغ مینماید که به آن رأی دادگاه گفته میشود. حال چنانچه رأی توسط دادگاه بدوی صادر شود به آن رای بدوی گویند.
دادخواست بدوی به چه معناست؟
نخستین دادخواستی که خواهان برای طرح دعوا به دادگاه نخستین ارائه می دهد دادخواست بدوی نام دارد. در صورتی که خوانده در جلسه رسیدگی حضور نداشته باشد حکم دادگاه یا رای بدوی بصورت غیابی صادر میشود، در این صورت تنها ظرف بیست روز مهلت واخواهی مجدد دارد و بیست روز بعد از مهلت واخواهی به حکم دادگاه بدوی به مرحله تجدید نظر میرسد.
در نهایت توجه داشته باشید از آنجایی که دادخواست بدوی به نوعی طرح دعوای حقوقی است در صورت عدم حضور، حکم غیابی صادر می شود.
مهلت واخواهی از رای صادر شده غیابی نیز به دو صورت است. افرادی که مقیم کشور ایران هستند و اشخاصی که خارج از کشور اقامت دارند. برای آن دسته از افرادی که مقیم کشورند مهلت واخواهی نهایتا ۲۰ روزه است و برای اشخاصی که خارج از کشور مقیم شده اند به مدت ۲ ماه از تاریخ ابلاغ رسمی طول میکشد که در این حالت باز امکان ثبت اعتراض برای عذر موجه خود در صورت عدم حضورش میتواند ارائه نماید و برای اینکه عذر موجه خود را ثابت نماید نیاز به دادخواست واخواهی به دادگاه را ارائه دهد و در صورتی که دادگاه این ادعا را تشخیص و مورد قبول در دادگاه رسیدگی قرار دهد امکان باز دادخواست واخواهی مجدد صادر و اجرای حکم متوقف می شود.
Leave a Reply