اگر درصدد ایجاد فضای عاطفی امن برای همسرتان نباشید، احتمال دارد در تدارک فضایی ناامن باشید، یادتانباشد رابطه اعتمادآمیز رابطهای است که در آن هیچ یک از طرفین، از ابراز احساسات و عقاید خود هراسی نداشته باشد. ایجاد رابطهای بر پایه اعتماد و اطمینان، به تلاش و کوششی هر روزه نیاز دارد. در این راستا لازم است پیوسته برخی مهارتهایی را که در استحکام پیوندتان موثرند، بپرورانید، اما چگونه میتوان این مهارتها را بهبود و تعالی بخشید؟
گوشی شنوا داشته باشید: حرفهای همسرتان را قطع نکنید. انجام این مهم، مستلزم انضباط و احترام است. یاد بگیرید قبل از اینکه شروع به صحبت کنید، از همسرتان بپرسید که حرفهایش تمام شده است، بکوشید سخنانش را کاملاً دریافت و درک کنید. یک راه ساده برای امتحان این است که حرفهایش را فهمیدهاید، این است که روش آینهای را بهکار ببرید؛ یعنی تمام آنچه را گفته است، منعکس کنید. ممکن است کمی مصنوعی بهنظر برسد، ولی مطمئن باشید موثر واقع میشود. سعی کنید جملات خود را با من شروع کنید؛ اظهاراتی که با من آغاز میشود، پیوند و وحدت ایجاد میکند، اما جملاتی که با تو یا شما شروع میشود، فاصله و بیگانگی به همراه دارد. به عبارتی، جملات نوع دوم، وضعیت موضع گرفتن و حمله کردن را تداعی میکند، اما جملات نوع اول، از قبول مسئولیت نسبت به چیزی حکایت میکند و بوی ملامت و نکوهش دارد. مسئولیت بیان نیازها و خواسته هایتان را بپذیرید و آنها را شفاف و جسورانه اظهار کنید: اگر کسی احساس کند نمیتواند خواستهها و نیازهایش را به شریک زندگیاش بگوید، احساس بیاعتمادی خواهد کرد. ما معمولاً به دو دلیل از ابراز خواستهمان منصرف میشویم؛ ترس از رد شدن آن یا شرمندگی و خجالت از اینکه چنین خواستهای داریم، اما وقتی شرکای زندگی زناشویی پیوسته بتوانند نیازهایشان را به هم اظهار کنند، حوزه اعتماد را بهخوبی در زندگی شان متحول میکنند. مثبت باشید و حسی خوشایند عطا کنید: ما معمولاً به افرادی که به ما اعتماد میکنند و کسانی که دوستمان دارند، اعتماد میکنیم. اگر کسی موجب رضایت شما نباشد، دشوار است بتوانید به او اعتماد کنید. روشی موثر برای انجام این کار، استفاده از قانون «پنج به یک» است؛ یعنی وقتی میخواهید حرفی منفی به همسرتان بزنید، نخست لازم است پنج مورد مثبت بگویید آنگاه مجاز هستید حرفی منفی یا انتقادی بزنید.
نگذارید مشکلاتتان حل نشده باقی بماند: برای این کار لازم است زن و شوهر از مهارتهای حل مشکل آگاه باشند، زیرا مشکلات برطرف نشده، موجب افزایش رنجش و عقده می شود. در این صورت به تدریج، اعتماد نیز از بین می رود.
یاد بگیرید منصفانه بجنگید: آیا میدانستید جنگیدن، بخشی از یک زندگی زناشویی خوب و قابل قبول است؟ برخلاف باوری که تصور میشود زندگی زناشویی خوب، یعنی دوری از هرگونه درگیری و مبارزه به یاد داشته باشید که مشکل زوجها، جنگیدن نیست؛ مشکل آنها در چگونه جنگیدن است، اگر نزاع شما منصفانه نباشد، موجب فروپاشی اعتماد میشود، اما اگر منصفانه بجنگید، اعتماد ایجاد میکنید.
جنگیدن منصفانه
ـ هرگز الفاظ ناخوشایند یا تحقیرآمیز به کار نبرید.
ـ تنها به موضوع مورد بحث بپردازید و مشکلات حل نشده گذشته را پیش نکشید.
ـ از بهکار بردن عبارات قطعی مانند «تو هیچ وقت…» یا «تو همیشه…» اجتناب ورزید.
ـ برای حمایت از موضوع مورد بحثتان یا حمله به طرف مقابل، افراد خانواده یکدیگر را به میان نیاورید.
ـ پیشاپیش در استفاده از یک روش با هم توافق کنید تا اگر یکی از شما احساس کرد نزاعتان از مهار خارج میشود، آن روش را بهکار برد.
ـ هرگز آخر شب به نزاع نپردازید؛ زیرا در این ساعت هر دو خستهاید و نمیتوانید احساساتتان را مهار کنید.
ـ باز هم، از عبارات من به جای تو استفاده کنید، زیرا به طرف مقابل احساس مورد حمله واقع شدن نمیدهد و محرک نیست.
– ایجاد اعتماد به زمان زیادی نیاز دارد، اما نابودی آن، به سرعت صورت میگیرد.
در زندگی زناشوییتان صداقت داشته باشید و حقیقت را بیان کنید: در زندگی الگوهای رفتاری قابل پیش بینی وجود دارد؛ بنابراین چنانچه قرار است هر یک از این الگوها از مسیر عادی خارج شود، آن را با همسرتان درمیان بگذارید. چیزی به نام دروغ مصلحتآمیز یا حقیقت نصفه و نیمه وجود ندارد؛ آنچه میگویید یا حقیقت دارد یا ندارد. برای اینکه اعتماد برقرار کنید، در مورد همه چیز، ریز یا درشت، حقیقت را بگویید.
همیشه به عهد و پیمان تان وفادار بمانید: هرچه را که وعده انجامش را دادهاید، به انجام برسانید؛ در غیر این صورت، بذر شک، سوءظن و بیاعتمادی را میکارید.
احساسات مثبت یا منفی خود را پنهان نکنید: اگر برخی از احساسات منفی خود را سرکوب میکنید، بهطور حتم این موضوع را با همسرتان در میان بگذارید، زیرا در این مقطع احتمال ایجاد رنجش میرود که موجب ایجاد دغدغههایی در رابطه شما میشود. ممکن است همسرتان ادعا کند که چون ناراحتیتان را زودتر با او در میان نگذاشتهاید، دیگر نمیتواند به شما اعتماد داشته باشد.
حقیقت رابطه را برهم نمیزند
استوار و شفاف باشید: اگر همسرتان شما را با موضوعی مواجه میکند که میدانید حقیقت دارد، صداقت داشته باشید. پیام دو پهلو ندهید؛ دو پهلو یعنی اینکه کلامتان یک چیز باشد و لحن، زبان بدن و چهرهتان چیزی دیگر! زیرا پیامهای دو پهلو جنون آمیزند و اعتماد را ویران میکنند. اگر در نکات ریز و پیش پاافتاده، بوی اعتماد به مشام برسد، در مسائل مهم نیز چنین خواهد بود.از نیازها و علایق همسرتان آگاه باشید. انتخابهایتان به نفع همسر و زندگیتان باشد. معنی این گفتار این نیست که به نیازهای خودتان بیتوجه باشید؛ بلکه باید نیازها و خواستههای همسرتان را نیز مدنظر داشته باشید، آن را بشناسید و تا حد ممکن به سرانجام برسانید. به عبارت دیگر، بگذارید بین نیازهای شما و همسرتان توازن برقرار باشد. بدانید که وقتی مراقب یکدیگر باشید، هر دو میتوانید به خواستههای خود برسید.
Leave a Reply