
وی افزود: اگر چه در طول زمان، این حق مالی جنبههای دیگری هم پیدا کرده است. در عرف ایران هنگام عقد نکاح، این حق مالی معمولاً بیش از توان مالی مرد تعیین میشود و به صورت یک دین (کسره) بر عهده شوهر باقی میماند. از طرف دیگر قانون مدنی ایران با وامداری از شرع اسلام، حق طلاق را به صورت یک طرفه فقط برای شوهر مجاز میداند و به همین دلیل در روند دادرسی دادگاههای خانواده معمولاً این دو موضوع، طلاق و مهریه، در تقابل با هم قرار میگیرند.
این دکترای تخصصی حقوق خصوصی در خصوص اینکه آیا مهریه سنگین میتواند جلوی طلاق را بگیرد یا خیر، گفت: اینکه عدهای معتقدند مهریه سنگین جلوی طلاق را میگیرد اشتباه است. تا زمانی که عشق و مودت تار و پود آن خانواده را شکل دهد، بر این اعتقادیم که هیچ اتفاقی برای آن خانواده نمیافتد و تا زمانی که که عشق و علاقه نباشد هزاران سکه هم نمیتواند مانعی برای طلاق باشد.
فدایی در گفتوگو با ایرنا در خصوص افزایش آمار طلاق در جامعه نیز گفت: امروزه طلاق از مسیر و جاده اصلی خود و همچنین از آنچه مدنظر قانونگذار است، جدا شده و به جای اینکه به عنوان آخرین حربه برای رهایی از مسایل و مشکلات زندگی زناشویی شناخته شود به نخستین حربه برای راحت شدن از بسیاری از مسائل تبدیل شده است. بسیاری از زوجین بر سر کوچکترین مسایل به سراغ طلاق مخصوصاً طلاق توافقی میروند.
وی در خصوص طلاق توافقی و جنبههای مختلف آن بیان کرد: اگر چه طلاق وجهه خوب و موجهی ندارد اما طلاق توافقی بسیار بهتر از طلاق یکطرفه است. زیرا بدون توسل به تهدید، تطمیع، بازداشت اموال، مکدر شدن روابط فامیلی، اذیت کردن طرف مقابل و استفاده از فرزند برای تحت فشار گذاشتن طرف مقابل استفاده میشود. بنابراین اگرچه طلاق راه حل مناسبی نیست اما اگر به عنوان آخرین حربه استفاده شد بهتر است با توافقات بین طرفین برای جلوگیری از میزان آسیبها و پیامدهای وارد بر طرفین باشد.
آسیبها و پیامدهای ناشی از طلاق
این کارشناس حقوقی در خصوص آسیبها و پیامدهای ناشی از طلاق بیان کرد: طلاق دارای آسیبها و مشکلاتی برای هر دو نفر است که کاملاً هم طبیعی است. این آسیبها و مشکلات از نگاههای سنگین اجتماع گرفته تا بار مسئولیتی که بهصورت دو چندان بر روی زوجه است را شامل می شود. لذا همانطور که مقام معظم رهبری در سیاستهای کلی نظام در خصوص کراهت موضوع طلاق بیان کردهاند، بهتر است پیگیریهای لازم را انجام داده و نه تنها از وقوع این پدیده در جامعه بکاهیم بلکه از بسیاری از مسایل و مشکلاتی که به موازات آن در جامعه به وجود میآید هم جلوگیری کنیم.
وی افزود: در برخی مواقع شاهد جشن طلاق در جامعه هستیم که نشان از سبک زندگی مجزا و متفاوت از فرهنگ ایرانی دارد. این در حالی است که ما همواره در جامعهای زندگی میکنیم که هنجارها و ارزشهای آن با امری به نام طلاق موافق نیست و آن را قبح و زشت میداند. بنابراین بهتر است تا حد امکان به طلاق به عنوان آخرین راه حل نگریسته شود و در مرتبه دوم به مهریه به عنوان یک ابزار که تضمینکننده زندگی است، نگریسته نشود.
Leave a Reply